FIA donderdag persconferentie – Singapore

SINGAPORE, SINGAPORE - 19 SEPTEMBER: Lance Stroll uit Canada en Aston Martin F1 Team, Max Verstappen uit Nederland en Oracle Red Bull Racing en Yuki Tsunoda uit Japan en Visa Cash App RB wonen de persconferentie voor de coureurs bij tijdens de previews voorafgaand aan de F1 Grand Prix van Singapore op het Marina Bay Street Circuit op 19 september 2024 in Singapore, Singapore. (Foto door Lars Baron/Getty Images)

DEEL EEN – Valtteri BOTTAS (Kick Sauber), George RUSSELL (Mercedes), Oscar PIASTRI (McLaren)

V: Laten we beginnen met de winnaar van afgelopen weekend. Oscar, het was een fenomenale overwinning voor je. Heb je de tijd gehad om het goed te vieren?

Oscar PIASTRI: Nee, ik werd de volgende dag heel snel nederig gemaakt door George die daadwerkelijk een UNO World Championship speelde in het vliegtuig. Dus ik werd heel snel weer met beide benen op de grond gezet. Nee, ik bedoel, het waren, het waren een paar leuke dagen, weet je, ik denk dat het voor mezelf altijd fijn is als je kunt terugkijken op een race waarbij je het gevoel hebt dat je het heel goed hebt gedaan en waar je trots op kunt zijn. Dus ja, niet te veel vieren, maar veel mooie herinneringen. Dus ja, ik ben klaar om het dit weekend weer te proberen.

V: Zeker een baan waar je trots op kunt zijn. Hoeveel vertrouwen geeft Bakoe je als je naar Singapore komt?

OP: Het is een mooie boost voor je zelfvertrouwen, absoluut. Ik denk dat het in sommige opzichten vergelijkbaar is, maar in veel andere opzichten heel, heel anders. Weet je, ik denk dat we dit weekend competitief moeten zijn. En ja, weet je, ik denk dat het belangrijkste dat ik van afgelopen weekend heb meegenomen, gewoon de uitvoering van de race van mezelf en van het hele team was. Want weet je, ik denk niet dat het ons meest competitieve circuit van het jaar was. Ik denk dat we zeker een paar races meer hebben gehad waar we… een beetje elektriciteit hebben gebruikt. Er zijn een paar andere races geweest waar we sneller waren dan dat in vergelijking met de concurrentie. Dus om zo’n overwinning te kunnen behalen toen Ferrari zo competitief was, was een mooie boost voor je zelfvertrouwen, absoluut.

V: Oscar, race engineer Tom Stallard zei na je overwinning op zondag dat je verbeteringspercentage nog helemaal niet is afgevlakt. Op welke gebieden denk je dat je je nog kunt ontwikkelen als coureur?

OP: Ik denk dat het nog steeds een beetje overal is. Ik zou zeggen, weet je, ik heb het mezelf dit jaar niet makkelijk gemaakt in de kwalificatie. Dus, weet je, beter en consistenter kwalificeren zou helpen. Weet je, ik denk dat ik erg blij ben met… Eh, weet je, met name de elementen die ik in Bakoe heb laten zien in termen van inhalen en, eh, en, weet je, onder druk staan ​​en dat soort dingen, ik was, eh, was blij mee. Eh, maar ja, weet je, er zullen nog steeds een paar zware races zijn in het laatste deel van het jaar op circuits waar ik maar één keer ben geweest. Eh, dus gewoon proberen om aan een aantal van de zwakheden te werken die ik vorig jaar op die circuits had, eh, zal nog steeds een, weet je, sleutel zijn tot het einde van het seizoen. Dus, eh, gewoon een beetje van alles, want ik heb het gevoel dat ik veel verbeter naarmate ik door mijn carrière ga, maar ik ben zeker nog niet het eindproduct.

V: Oscar, de laatste van mij. Kunnen we even jouw mening horen over de FIA ​​die een vierde DRS-zone toevoegt hier in Marina Bay?

OP: Ik denk dat het een goede zaak is. Ik heb gezien waar de activering is en het is vrij vroeg. Dus hopelijk komen we door wat de volgende bocht ook is, bocht 15 of 16. Ik denk dat het een kleine knik is. Maar ja, ik denk dat het voor racen hopelijk beter zou moeten zijn.

V: Oké. Heel veel succes. Heel erg bedankt daarvoor. George, waarom komen we nu niet naar jou? Een geweldig resultaat voor je op zondag. Maar het was geen eenvoudige race. We zijn nu op een ander stratencircuit met dezelfde bandencompounds als in Bakoe. Welke lessen heb je geleerd van vorige week die je hier kunt toepassen?

George RUSSELL: Ja, allereerst is elke race waar we nu naartoe gaan, een vrij uniek circuit. Azerbeidzjan was natuurlijk op zijn eigen manier heel uniek. Singapore is op zijn eigen manier uniek. En er staan ​​veel van dit soort circuits op de kalender. En zoals Oscar zei, het is nu zo competitief aan de voorkant. En een tiende of twee kan het verschil maken tussen een ster op de voorste rij of P6 of P7 op de grid, wat heel spannend is. We gingen hier vorig jaar echt sterk. Het tempo was echt goed in Singapore. Dus hopelijk kunnen we die goede prestatie van vorig jaar voortzetten en zien waar het ons brengt.

V: Als je auto hier net zo goed presteert als tijdens de tweede stint in Bakoe, wat is dan mogelijk?

GR: Ik bedoel, ja, we waren echt competitief in de tweede stint vorige week. We hebben onszelf daar absoluut verrast. Maar ik denk dat dit circuit, die extra DRS-zone, ik hoop dat de race iets beter zal zijn. Het zal het zeker niet slechter maken. En misschien zal inhalen mogelijk zijn. Dus ik denk dat het nog steeds neerkomt op de kwalificatie. Dat zal de sleutel zijn, een goede zaterdag hebben en dat zal je goed voorbereiden op de race.

V: Zoals je al zei, je was hier vorig jaar erg competitief, je kwalificeerde je op de eerste rij. Je ging geweldig tot het moment van de voorlaatste ronde. Heb je het gevoel dat je nog onafgemaakte zaken hebt in Singapore?

GR: Nee, niet echt. Het is niet echt iets waar ik over nadenk. Het hoort bij racen, bij stratencircuits. Als je niet elke ronde 100% gefocust bent, word je gebeten. En het was een lange oude race. Ik zat in de laatste ronde. Ik dacht dat de race een beetje voorbij was. En vlak achter Lando kuste hij de muur. Ik raakte de muur aan. En voor ik het wist, lag ik uit de race. Maar zo gaat het spel, en het zal mijn aanpak, hoe ik dit weekend inga, geen spat veranderen. Je leert van zulke dingen.

V: Hoe zwaar is deze Grand Prix? Is dit nog steeds de zwaarste race voor de coureurs fysiek?

GR: Ik bedoel, het is zeker de top twee, met Qatar. Hier en Qatar zijn veruit de meest fysieke races. Ik denk dat het hier uitdagend is omdat er zoveel bochten zijn – behoorlijk meedogenloos. Iets makkelijker nu we die rechte lijn aan de achterkant hebben vergeleken met hoe het een paar jaar geleden was. Maar alleen al met de luchtvochtigheid, druipt het zweet van je af zodra je naar buiten gaat, laat staan ​​als je twee uur lang in een raceauto zit.

V: Druipend van het zweet, druipend van de regen ook. Je bent laatst in een regenbui terechtgekomen, nietwaar?

GR: Ja, je weet dat padel duidelijk het nieuwe grote ding is in Formule 1, dus het was leuk om al mijn monteurs en een deel van het team mee te nemen en toen kwam het gewoon, weet je, onweer en regen uit het niets. Dus ik denk dat het bijna elk jaar is dat we het in Singapore zien, er is slecht weer. Dus, weet je, misschien denk ik dat dat ook rond racetijd was. Dat was 20.00 uur toen het met bakken uit de hemel kwam. Dus als dat op zondag gebeurt, zou ik de dingen waarschijnlijk een beetje omgooien.

V: George, bedankt daarvoor. Heel veel succes. En Valtteri, laten we nu naar jou toe komen. Het zijn de laatste tijd een paar zware races geweest voor jou en voor Sauber. Wat zijn je verwachtingen voor deze race?

Valtteri BOTTAS: Het is zeker zwaar geweest. Een paar races, niet zomaar een paar. Verwachtingen, realistisch gezien denk ik niet dat het een makkelijk weekend gaat worden, omdat we niet echt upgrades hebben. Het is een beetje een ander circuit dan Bakoe, een ander downforce-niveau. Als we de dingen goed doen, kunnen we in een betere vorm zijn, maar verwacht geen magie, eerlijk gezegd.

V: Welke problemen met de auto komen op een circuit als dit naar voren?

VB: Ik denk dat voor mij de algehele efficiëntie er zeker niet is en de algehele prestaties zoals we kunnen zien aan de resultaten, maar de auto is ook behoorlijk op het randje, laten we zeggen, behoorlijk gevoelig voor zijwind, gieren en rollen, stoepranden, oneffen oppervlakken, wat iets is dat we hier wel hebben. Maar ja, ik denk dat we de afgelopen paar maanden echt de zwakheden hebben begrepen, vooral na Zandvoort. Maar zoals ik al zei, geen gemakkelijke week in het hoofd, maar we zijn er nog steeds om natuurlijk te proberen het beste te doen. En met dit soort Grand Prix weet je het nooit. Het zou de kans kunnen zijn. Die kans zou er zondag kunnen zijn. Dus natuurlijk blijven we pushen en we blijven zo hard proberen als we kunnen.

V: Er is een maandlange pauze in de kalender na deze Grand Prix. Wat voor mogelijkheden biedt dat in termen van het doorvoeren van upgrades, het beter begrijpen van de auto?

VB: Het gaat ons zeker helpen. Het hele team zal veel meer tijd in de fabriek hebben. Ik zal daar ook wat tijd doorbrengen in de sim en in de vergaderingen over de richting voor de toekomst. Dus het is belangrijk en hopelijk verwachten we dat de volgende race na deze wat nieuwe onderdelen zal hebben, wat iets is dat we echt nodig hebben.

V: Over de toekomst gesproken, Alessandro Alunni Bravi zei vorige week dat er binnenkort een beslissing wordt genomen over de tweede coureur voor volgend jaar. Heb je al een datum gekregen? Heb je een deadline in gedachten?

VB: Niet echt. We zijn nu al een tijdje in gesprek met Mattia sinds hij erbij kwam en ook met Alessandro. Ik kan niet echt veel delen. Ik weet misschien iets meer dan anderen, maar laten we ons gewoon concentreren op de race dit weekend. Dan is er tenminste een goede tijd tussen deze en de volgende race om de gesprekken voort te zetten en dan zien we wel wat er gebeurt.

VRAGEN UIT DE VLOER

V: (Albert Fabrega – ESPN Latam) Vraag voor Oscar. Alle coureurs zeiden dat ze een speciaal gevoel hebben na de eerste race, de eerste Grand Prix die je wint. Was de overwinning in Bakoe voor jou specialer dan die in Hongarije?

OP: Ik zou zeggen absoluut. Ik denk dat de hoeveelheid hard werk en druk die ik in Bakoe onderging het veel zoeter maakte. Ik denk dat Hongarije absoluut speciaal was, begrijp me niet verkeerd, maar ik denk dat in elke race waarin je zo hard moet werken voor zo’n lang deel van de race… Ik geloof dat ik vorige week zei dat ik in mijn carrière maar één race zo heb gewonnen. En tot Bakoe was het niet per se mijn meest dominante prestatie of mijn beste prestatie, maar het is altijd de meest opwindende. En ik denk dat Bakoe nu de kroon spant. Maar ja, de emotie na Bakoe was om andere redenen speciaal vergeleken met Hongarije.

V: (Roldán Rodriguez – DAZN Spanje) Ook een vraag aan Oscar. Hoe diep in je hoofd denk je als coureur aan het wereldkampioenschap?

OP: Eerlijk gezegd niet veel. Ik denk dat het voor mij nu een veel groter doel is om de leiding in het constructeurskampioenschap te behouden. Ik ben niet uit de running voor het coureurskampioenschap, maar ik denk dat ik nu gemiddeld meer dan 10 punten per weekend moet scoren dan Max, denk ik. Dus ik kan proberen om elke race te winnen, maar het is nu op het punt dat ik andere dingen moet laten gebeuren om dat te winnen. En dat dat zeven races achter elkaar gebeurt, is niet erg realistisch. Natuurlijk zal ik proberen om elk weekend het beste resultaat te behalen dat ik kan en als het plaatje er wat beter uitziet, is dat mooi meegenomen. Maar ik heb zeker geen illusies dat ik echt in de strijd zit om het kampioenschap. Het is meer dat als er gekke dingen gebeuren, ik er zal zijn om mijn weg naar de strijd te banen.

V: (Laurent Dupin – Canal+) Ook een vraag aan Oscar. Je noemde kwalificaties als een van je zwakke punten. Het is waar dat je van Monaco tot Bakoe altijd werd overtroffen door Lando. Weet je waarom en wat je moet verbeteren om beter te zijn op zaterdag?

OP: Ik denk dat het vooral om consistentie gaat. Weet je, ik heb niet echt veel sessies gehad, afgezien van misschien Bakoe, waar ik, weet je, tevreden was met mijn prestaties van Q1 tot het einde van Q3. Weet je, het gat is altijd heel klein geweest in vrijwel al die races. Maar ik heb er altijd aan de verkeerde kant van gezeten. Dus ik denk dat het gewoon een kwestie is van consistentie. Weet je, ik heb niet het gevoel dat ik extra tijd moet proberen te vinden of zoiets. Ik denk dat mijn beste prestaties goed genoeg zijn om me te kwalificeren op pole position onder de juiste omstandigheden. Maar ik moet gewoon consistenter op dat niveau zijn.

V: (Diego Mejia – Fox Sports Mexico) Valtteri, is het feit dat de auto dit jaar niet echt competitief is geweest, de zaken nog ingewikkelder geworden wat betreft het veiligstellen van je toekomst bij het team? Ik bedoel, als we kijken naar Franco die binnenkomt, Williams is op een goed niveau, en plotseling lijkt hij een kandidaat voor jouw stoel.

VB: Ja, zo is de sport. Ik denk dat het niet alleen dit seizoen is, maar als je kijkt naar dit seizoen en het vorige seizoen, als je naar achteren vecht, is het natuurlijk veel minder zichtbaar wat je kunt doen en wat voor prestaties je hebt. En het is vrijwel tegen je teamgenoot dat je een vergelijking kunt maken. Dus, zeker, je bent er meer bij als je vecht binnen de punten en naar voren. Zo gaat het gewoon. Dus, zeker, het heeft de situatie niet geholpen. Maar ja, er zijn nog steeds mensen in de paddock die weten wat de echte prestaties zijn, en vooral binnen het team. Ze weten hoe ik presteer van weekend tot weekend en dat is het belangrijkste dat je weet. Ik heb gewoon de mensen nodig die het moeten weten om te weten hoe ik presteer en dat is wat telt.

V: Valtteri, wat betreft je eigen prestaties, rijd je dit jaar net zo goed als toen je races won met Mercedes?

VB: Ik heb het gevoel dat ik, ja, vooral in de kwalificaties dit jaar, geen tekenen heb gevoeld dat ik slechter word. Als er al iets is, word je beter met ervaring. Je krijgt meer consistentie, meer vertrouwen. Je kunt verschillende problemen op een andere manier oplossen. Je kunt je aanpassen aan de auto naarmate je meer tijd in de sport doorbrengt. Ik heb het gevoel dat ik eigenlijk beter rijd dan wat ik deed bij Mercedes, maar dat is duidelijk niet zo zichtbaar.

V: (Diego Mejia – Fox Sports Mexico) Vraag aan Oscar. Er wordt veel gesproken over de achtervleugel van de McLaren nadat er een paar video’s op sociale media verschenen. Is het te veel gedoe over een paar millimeter?

OP: Is het te veel gedoe om een ​​paar millimeter? Nou, ik bedoel, het is legaal. Dus ja, zolang het alle tests doorstaat. We worden veel getest en het slaagt. Dus ja, ik bedoel, het is zeker niet het magische ticket of de magische kogel waarom we competitief zijn. Maar het is legaal. Het slaagt voor alle tests. Dus ik ben er behoorlijk blij mee.

V: (Luke Smith – The Athletic) George, een vraag voor je. Toen de zomerstop begon, was Mercedes op een hoogtepunt, ze kregen veel momentum en sindsdien hebben we McLaren een race zien winnen, Ferrari een race zien winnen. Waar zie je dat de zaken voor Merc in die periode een beetje zijn veranderd? Is het gewoon dat de marges nu zo klein zijn dat een beetje achterlopen er misschien iets erger uitziet dan normaal?

GR: Ja, ik denk dat je helemaal gelijk hebt, eerlijk gezegd. De marges zijn zo klein. Weet je, we hebben nog steeds een aantal sterke prestaties geleverd. Weet je, we kwalificeerden ons als derde in Monza, als vierde in Zandvoort en waren vorige week in Bakoe weer een halve tiende van de derde plaats verwijderd. En dat was natuurlijk ook met een oude motor, wat de situatie helemaal niet hielp. Dus ik denk dat als de zaken heel iets anders waren gelopen en als we die drie races hadden genageld zoals we die drie kwalificaties waarschijnlijk hebben genageld, we in alle drie op het podium hadden gestaan. Maar we presteerden absoluut ondermaats en ik maakte de fout bij de start in Monza, wat een grote impact had op het resultaat van de race. Maar zo is het nu eenmaal. Eén kleine fout en je staat drie, vier, vijf posities lager in de rangorde dan je waarschijnlijk in andere jaren zou hebben gedaan.

V: (Norman Fischer – Motorsport-total.com) Een vraag aan Oscar. Voor Bakoe werd er veel gesproken over teamorders en papajaregels. Is dit na jouw overwinning opnieuw beoordeeld en zijn er veranderingen geweest?

OP: Nee. Weet je, Lando staat duidelijk nog steeds voor in het kampioenschap en, weet je, om eerlijk te zijn, hij heeft een grotere kans om het coureurskampioenschap te winnen. Maar ik denk dat de race in Bakoe eerlijk gezegd een geweldige demonstratie was van hoe we willen racen als McLaren. Lando was absoluut een factor in het helpen van mij om de race in Bakoe te winnen door wat banden te sparen met Checo. Dus dat soort dingen zijn de boodschap die we proberen over te brengen. En ik denk dat Bakoe, wij, wij hebben het perfect overgebracht op het circuit, onze cultuur en hoe we willen racen. Dus als ik in een positie ben om nog steeds races te winnen, dan is dat wat ik wil doen. En ik denk dat ik in Bakoe heb laten zien dat ik daartoe in staat ben. Maar natuurlijk, als er momenten zijn waarop ik kan helpen voor Lando’s kampioenschap, dan help ik ook graag. Dus, het heeft niet echt iets veranderd. Maar ik ben nog steeds vrij om elk weekend te proberen het beste resultaat te behalen. En er zijn zoveel situaties… Er werd duidelijk veel gepraat voor Bakoe en na de kwalificatie werd er niet meer gepraat omdat we zo ver uit elkaar lagen op de grid. Dus totdat je in specifieke situaties aankomt, is het moeilijk om te bespreken, behalve om het op de baan te demonstreren.

V: (Molly Hudson – The Times) George, je had het erover hoe moeilijk het is om te rijden in deze omstandigheden in Singapore. Kun je iets vertellen over hoe je je daarop voorbereidt en hoe het misschien de aanloop naar een race verandert met je hydratatie en dat soort dingen?

GR: Ja, zeker. Singapore, eerlijk gezegd is het waarschijnlijk meer een luchtvochtigheid dan de hitte. Maar als we in deze auto’s rijden, worden de cockpits 50 graden Celsius, weet je, met de omgeving en de luchtvochtigheid, het gevoel van 40 graden daarbuiten en alle coureurs, verliezen we bijna vier kilo vocht in een race van anderhalf uur. Dus het is een behoorlijk goed programma om af te vallen als dat is wat je nastreeft. Maar voor mij persoonlijk is het gewoon, weet je, je doet meer lagen. Als ik naar buiten ga om te rennen, weet je, drie lagen onder, drie lagen boven en gewoon proberen eraan te wennen. Maar als je een race hebt zoals Bakoe de week ervoor, moet je ook rusten en herstellen. Je moet reizen. We hebben maandag 10 uur in de vlucht gezeten van Azerbeidzjan naar hier en zijn gewend geraakt aan de tijdzoneverandering, etc. Het is niet eenvoudig om je zo goed mogelijk voor te bereiden.

V: Op welk moment in het seizoen beginnen jullie met de voorbereidingen voor Singapore?

GR: Eerlijk gezegd, een paar maanden geleden. De training tijdens de zomerstop. Ik trainde de laatste week van de zomerstop weer, en dat was puur om me voor te bereiden op Singapore. Dat is veruit de grootste uitschieter, omdat je gewoon met iets heel anders te maken hebt, namelijk hitte. En als je naar andere sporten kijkt, als je in een heel warm klimaat bent, zoals bij voetbal, zijn er elke, ik weet niet, 15 minuten waterpauzes, ik denk dat het was tijdens het WK. Of een keer per helft, je hebt een pauze van 15 minuten in de rust om te rehydrateren of wat je maar wilt te doen. En we ploeteren natuurlijk door in onze brandwerende pakken in de auto gedurende twee uur. Dus het is zeker een behoorlijke uitdaging.

V: (Matt Coch – Speedcafe) Oscar, je beschreef Bakoe als misschien wel je mooiste overwinning, maar ik ben benieuwd op welk punt in je carrière je het gevoel had dat je tegen de besten in de Formule 1 kon racen, toen je het gevoel had dat je hun moed had, om het zo maar te zeggen.

OP: Ik denk dat ik me daar eerlijk gezegd al vrij snel prettig bij voelde. Als ik een specifiek weekend zou moeten kiezen, denk ik Silverstone vorig jaar, toen hadden we voor het eerst een competitieve auto of een auto die op het podium kon staan. En totdat je gaat racen… Het spreekt voor zich dat niemand op de grid makkelijk is om tegen te racen. We hebben allemaal de juniorencategorieën doorlopen en zijn daar succesvol geweest. Dus het is niet zoals, misschien, andere categorieën op weg naar boven of andere kampioenschappen, het is echt het hoogtepunt van 20 kampioenen op weg daarheen. Dus niemand is makkelijk om tegen te racen, maar als je begint te racen tegen de jongens die al jaren, en in sommige gevallen decennia, vooraan staan, kan het in het begin een beetje intimiderend zijn. Ik denk dat Silverstone, toen ik die kans voor het eerst kreeg en mijn mannetje stond, dat een goede vertrouwensboost was en ik heb er sindsdien vertrouwen in dat ik met iedereen op de grid kan racen.

V: (Zuhrah Beevi – Vavel.com) Valtteri, je had het erover dat je problemen had met de auto tijdens een aantal races. Kun je aangeven wat die problemen zijn en heb je het gevoel dat je feedback door je team wordt meegenomen?

VB: Ik denk dat ik eerder de problemen heb aangestipt. De auto is gewoon over het algemeen vrij gevoelig. Natuurlijk ontbreekt het ook aan algehele prestaties en efficiëntie, maar ja, we zijn te gevoelig voor bepaalde factoren met de rij- en bochtomstandigheden, laten we zeggen. Dus het is een beetje op het randje. En ja, de feedback: uiteraard blijven mijn teamgenoot en ik zoveel mogelijk geven. Maar tegelijkertijd kun je in deze sport niet van de ene op de andere dag dingen omdraaien, want soms kunnen de doorlooptijden maanden duren. Als je eenmaal een probleem ziet, moet je altijd een oplossing vinden. Eerst moet je het ontwerpen, je moet het in de windtunnel uitproberen en dan kijken of het daadwerkelijk beter is of niet. Dus de doorlooptijden in de sport zijn groot en als team zitten we nog steeds niet op het niveau van de grootste teams in deze sport qua aantal mensen en wat betreft een aantal faciliteiten in de fabriek. En dat is nog steeds lopend werk. En ik denk dat Mattia dit probleem heel serieus heeft genomen. Dus ik denk dat er in de toekomst behoorlijk grote veranderingen zullen zijn.

V: (Ian Parkes – New York Times) Vraag voor jou, Oscar. Je had het over de achtervleugel of je vroeg eerder naar de achtervleugel. Toen je het voor het eerst te zien kreeg en wat het kon doen, stelde je het toen ter discussie of vertrouwde je gewoon op de technische afdeling dat ze hiermee de grenzen van die grijze gebieden binnen de technische reglementen van de FIA ​​verleggen?

OP: Eerlijk gezegd, de eerste keer dat ik dat wist, was vorige week tegelijk met iedereen. En het is geen grijs gebied. Het wordt elke week getest. Het is legaal. Ze hebben nu veel verschillende tests voor de achtervleugels. Dus ja, ik wist eerlijk gezegd niet eens dat het dat deed tot drie dagen geleden. Dus ja, in de sport vind je natuurlijk elk beetje prestatie dat je kunt vinden zonder de regels te overtreden. En weet je, ik heb het gevoel dat dat is wat we doen. En dat is wat je moet doen om een ​​kampioenswinnende auto en een kampioenswinnend team te worden.

V: (Rodrigo França – Car Magazine Brazil) Vraag aan George en Oscar. Jullie winnen allebei races in de Formule 1 en zijn ook kampioen in juniorcategorieën zoals F3 en F2 in het eerste jaar. Denken jullie dat dit het vertrouwen vergroot van jonge coureurs die in de Formule 1 willen rijden, niet alleen in de Formule 1, maar ook in de toekomst races willen winnen?

GR: Ja, ik bedoel, in de Junior Series, aan het allerscherpste einde, race je tegen de allerbesten van dat niveau, en als een coureur zou winnen, weet je wel, F4, F3 en F2 in hun eerste seizoenen, dan weet je zeker dat je meer dan in staat bent om helemaal vooraan te vechten in de Formule 1. Dus ik weet dat er een paar jongens zijn die het nu heel goed doen in de junior formules en vanaf het begin hebben gewonnen. Ze zullen ongetwijfeld in de komende jaren in de Formule 1 zitten en zullen zeker competitief zijn.

OP: Eigenlijk hetzelfde. Ik denk dat er zware concurrentie zal zijn om te winnen in welk kampioenschap dan ook ter wereld, met name op weg naar de Formule 1. Het is heel erg zwaar. We gaan volgend jaar veel rookies hebben en ik denk dat Franco en Ollie vorige week hebben bewezen dat de sport nog vele jaren in veilige handen is, denk ik. Dus ja, ik denk dat als je succes hebt op weg naar boven, het natuurlijk een mooie vertrouwensboost is dat je succes kunt hebben aan de top. Het is nooit gegarandeerd. En zelfs om de top te bereiken, zijn er andere factoren dan winnen. En tegelijkertijd laat winnen soms niet altijd het volledige plaatje zien. Zoals ik al zei, er zijn veel variabelen in de motorsport, waarvan je er veel niet kunt beheersen. Dus ja, ik denk dat het heel belangrijk is om de juiste mensen te laten zien, zelfs als je niet per se wint, waartoe je in staat bent. Maar die overwinningen op het bord krijgen is altijd een mooie vertrouwensboost.

V: (Nigel Chiu – Sky Sports) Een vraag voor Oscar. Even terug naar de vleugel van je auto, denk je dat er misschien vragen worden gesteld omdat je rivalen bijna bang zijn of ze zien jou als de auto om te verslaan of het team om te verslaan, dus dat is waarom er nu vragen worden gesteld, terwijl als je wat verder naar achteren zou staan, die vragen misschien niet zouden worden gesteld?

OP: Eerlijk gezegd denk ik dat het natuurlijk is. Ik denk dat je naar elke auto kijkt die competitief is geweest en dat die altijd tot het hoogste niveau wordt onderzocht. Kijk maar naar de Mercedes van een paar jaar geleden met hun achtervleugel en de beruchte 50K-touch. Weet je, je kijkt naar veel teams die de afgelopen jaren hebben geprobeerd het DRS-effect van Red Bull uit te werken. Weet je, we hebben in het verleden flexi-voorvleugels gezien en van alles, dus ik denk dat er vanzelfsprekend, weet je, onderzoek zal worden gedaan naar mensen die nieuwsgierig zijn naar waarom je auto competitief is. Dus ik denk zeker niet dat het persoonlijk voor ons is. Weet je, alle andere teams proberen te vinden, inclusief onszelf, we denken niet alleen dat we de beste zijn en dat we niets van iemand anders hoeven te leren. Weet je, we kijken ook altijd naar de andere teams. Ik denk dus dat het logisch is dat als je vooraan rijdt en er 30 ronden lang een auto op minder dan een seconde afstand van je zit en de camera op de achtervleugel zit ook 30 ronden lang aan, mensen het dan ook meer opmerken.

 /  5

De Finse coureur van Kick Sauber, Valtteri Bottas (links), en de Britse coureur van Mercedes, George Russell, nemen deel aan een persconferentie voorafgaand aan de Formule 1 Grand Prix van Singapore op het Marina Bay Street Circuit in Singapore op 19 september 2024. (Foto door Lillian SUWANRUMPHA / AFP) (Foto door LILLIAN SUWANRUMPHA/AFP via Getty Images)

DEEL TWEE – Lance STROLL (Aston Martin), Max VERSTAPPEN (Red Bull Racing), Yuki TSUNODA (RB)

V: Waarom beginnen we niet met de regerend wereldkampioen, Max. Ik hoop dat je in goede vorm bent. Hoe gaat het? Goed?

Max VERSTAPPEN: Alles goed.

V: Uitstekend. Kijk, Marina Bay was vorig jaar een beetje een bogey track voor Red Bull. Je kwalificeerde je als 11e, je finishte als 6e. Hoe zeker ben je dat het deze keer beter gaat?

MV: Nou, ik bedoel, ik weet dat het niet ons makkelijkste weekend gaat worden, gewoon rechttoe rechtaan. Maar natuurlijk, weet je, je analyseert de race die je vorig jaar deed. Een paar dingen die, weet je, beter hadden gekund. Dat is wat we dit weekend gaan proberen te doen. Maar ja, ik verwacht natuurlijk niet dat het opeens een van onze sterkste weekenden wordt. Maar ja. Ik hoop alleen dat wat we in Bakoe al hebben gedaan, de auto wat meer heeft gestabiliseerd. Dat was positief. En hopelijk kunnen we daarop voortbouwen en hier rondkijken. Ik bedoel, natuurlijk is het hier normaal gesproken wat hobbeliger dan in Bakoe, maar hopelijk kan de auto het aan.

V: Hobbeliger dan Bakoe, maar was Bakoe een goed testcircuit voor deze race?

MV: Ik denk dat het goed genoeg was om een ​​paar dingen op de auto te zien. En ja, hopelijk kun je daar gewoon mee aan de slag.

V: En welke kwesties waren er afgelopen weekend die zich hier volgens u opnieuw zouden kunnen voordoen?

MV: Gewoon onze auto. Over het algemeen is hij niet zo goed op hobbels en stoepranden. En dat is natuurlijk wat je hier hebt. Dus we moeten proberen en, ja, proberen dat een beetje te stabiliseren.

V: Kunnen we er een getal op plakken? Ik bedoel, je hebt Q3 vorig jaar niet helemaal gehaald. Heb je er vertrouwen in dat je dat deze keer wel kunt?

MV: Dat hoop ik wel, ja. Maar ik bedoel, als ik er een getal op plak, weet ik niet eens waar ik moet beginnen. Maar ja, ik heb er vertrouwen in dat we het beter kunnen doen dan vorig jaar. Maar tegelijkertijd is de concurrentie natuurlijk ook een stuk beter geworden. Maar ja, ik mik zeker op Q3, maar laten we eens kijken waar we eindigen.

V: Oké. Kijk, er zijn onlangs een aantal structurele veranderingen binnen Red Bull aangekondigd, waarvan er één betrekking heeft op uw race engineer GP. Maakt u zich zorgen dat hij meer verantwoordelijkheid op zich neemt? Gaat het op de een of andere manier ten koste van het werk dat jullie samen in de garage doen?

MV: Nee, dat doet het niet. Ik bedoel, hij deed toch al meer dan alleen mijn race-engineer zijn. Dus ik denk dat het goed doordacht is en dat het de werklast een beetje verdeelt. Dus voor mij is dat prima.

V: Laatste van mij. Kunnen we het over het kampioenschap hebben? Weet je, er zijn nog zeven races te gaan. De kloof is 59 punten. Bereid je je mentaal voor op een gevecht tot het einde? Of denk je dat Red Bull zijn mojo terugkrijgt als we teruggaan naar permanente racecircuits zoals Austin?

MV: Het is niet mentaal voorbereiden. Ik wil de auto gewoon sneller en beter in balans maken. Als ik dat met het team voor elkaar krijg, weet ik dat we weer heel competitief kunnen zijn. En dat is het enige wat ik kan doen. Ik bedoel, daar is geen geheim voor. Weet je, we moeten gewoon wat meer performance vinden en ons leven wat makkelijker maken.

V: Oké, Max, bedankt daarvoor. Veel succes dit weekend. Yuki, kunnen we nu naar jou toe? Als je geen pech had, zou je op dit moment helemaal geen geluk hebben, Yuki. Hoe is je gemoedstoestand als je naar Singapore komt na een paar frustrerende races, laten we het zo zeggen?

Yuki TSUNODA: Ja, ik denk in ieder geval, de races, zelfs als ik goede races heb, kan ik nog steeds resetten. Dus, ja, ik bedoel, de laatste twee races zijn de dingen die ik wil, weet je, het is niet de manier waarop ik wilde eindigen, duidelijk. Maar ja, ik vind het circuit van Singapore leuk, dus ik probeer op een positieve manier te denken. Weet je, er is hier lekker eten, een opwindend circuit. Het wordt hoe dan ook een heel zware race, een fysiek veeleisende race voor ons, dus ja, ik ben nog steeds gemotiveerd en mik op hoog.

V: Je hebt nog niet veel ronden met de upgrades gereden vanwege de verschillende problemen die je tijdens de races hebt gehad, maar heb je er genoeg mee gedaan om te weten dat het een stap voorwaarts is en denk je dat het een positief effect op de auto zal hebben?

YT: Ja, zeker van de nieuwe vloer die we in Monza hebben geïntroduceerd, het zal hier zeker nog steeds werken. Ik denk dat het meer is, ik denk dat het goed werkt bij voornamelijk lage snelheid, zoals we hebben gedaan in Azerbeidzjan en Singapore. Ik denk dat we er waarschijnlijk nog naar moeten kijken in Monza, bijvoorbeeld. Wat ik had, ik voelde me absoluut niet helemaal op mijn gemak en meer richting hogesnelheidsbochten, dus ik weet niet zeker of het zal werken, bijvoorbeeld op andere tracks, maar ik voelde me absoluut positief in Bakoe en als je me vraagt ​​’Oké, nu ga je kiezen tussen nieuwe vloer, oude vloer in Monza’, als ik weer ga, weet ik het nog niet zeker, eerlijk gezegd. En waarschijnlijk blijf ik bij de andere vloer, misschien.

V: Kunnen we het nu over teamgenoten hebben? Er wordt veel gespeculeerd over de toekomst van Daniel Ricciardo bij VCARB. Heb je inspraak over wie je teamgenoot is? En wie zou je graag als teamgenoot willen hebben in de toekomst?

YT: Natuurlijk niet. Ik kan er niks over zeggen. Ik bedoel, waarschijnlijk weet ik niet echt… Ja… Ik weet het niet. Om eerlijk te zijn, het is gewoon speculatie. Ik weet er niks van. Dus ja, het is aan hen. Het is helemaal niet aan mij. Ik moet me gewoon richten op wat ik kan doen.

V: Kunnen we ons richten op de huidige president, Daniel? Wat heb je de afgelopen 12 maanden of zo van hem geleerd?

YT: Ik heb absoluut veel respect voor hem, vooral, zoals, de dingen die hij heeft zijn de dingen die ik niet heb. Vooral de emotionele controle en hoe hij in staat is om consistent consistent te zijn voor het team, zou ik zeggen. Ik ben bijvoorbeeld wat emotioneler. Als ik bijvoorbeeld een slechte sessie heb, wat dan ook, dan is de kwaliteit van de feedback misschien iets slechter dan normaal, maar hij is erg consistent en ik denk dat hij meer begreep over de auto. Nou, hij begreep meer over de situatie en welke dingen het precies positief voor het team zal zijn. Dus ja, ik heb veel dingen van hem geleerd en ik leer daar nog steeds over. En ja, die dingen respecteer ik absoluut voor hem.

V: Oké. Dank je wel daarvoor, Yuki. En Lance, als we nu naar jou toe kunnen komen. Net als Yuki heb je het de laatste paar races moeilijk gehad. Kunnen we het hebben over de prestaties van de Aston Martin sinds de zomerstop? Heb je het gevoel dat hij ten opzichte van de concurrentie wat is gedaald?

Lance STROLL: Ik bedoel, vergeleken met het begin van het seizoen, ja. Ik denk dat we aan het begin van het jaar comfortabel de beste van de rest waren, ik denk dat we de laatste paar weekenden op de achtervoet hebben gestaan, maar ik kijk uit naar Singapore dit weekend en we zullen zien wat we kunnen doen.

V: En na de ik weet niet hoe we het noemen, de botsing met Yuki in Bakoe afgelopen weekend, was de race voor jou een soort testsessie en heb je iets geleerd over de prestaties van de auto daar dat je hier kan helpen?

LS: Ja, ik bedoel, het zou niet echt veel worden na het incident in ronde 1. Helaas was het een van die races waarbij je gewoon hoopt dat er iets gebeurt, misschien wat Safety Cars om weer in de mix te komen. Maar ja, weet je, we circuleerden en ja, een ongelukkig einde van het weekend. Maar zoals ik al zei, ik kijk uit naar Singapore.

V: Nou, laten we nu eens naar wat positieve punten kijken. De eerste keer dat je bij de FIA-persconferentie bent sinds de aankondiging dat Adrian Newey volgend jaar bij het team komt. Naar welk aspect van de samenwerking met Adrian kijk je het meest uit?

LS: Gewoon met Adrian werken. Weet je, hij is de meest succesvolle persoon om auto’s te bouwen in de geschiedenis van de sport. En ik denk dat het gewoon een heel spannend hoofdstuk is voor Aston Martin. Niet alleen Adrian, maar ook andere mensen die aan boord komen. En ik denk dat we uitgroeien tot een team dat zich voorbereidt op een heel mooie toekomst. En het is heel spannend.

V: Lance, zoals je zegt, het team groeit, groeit snel. Hoe belangrijk is het om iemand als Adrian te hebben die, wat is het, 40 jaar ervaring heeft in de Formule 1? Hoe belangrijk is dat om alle nieuwe mensen in het team te begeleiden?

LS: Ja, heel belangrijk. Ik denk dat het belangrijk is dat we een leider hebben en dat we richting geven aan wat we doen. En, weet je, ja, een visie en een structuur die ons naar een ander niveau brengt. En dat is wat we nu aan het doen zijn.

V: De laatste voor mij, Lance. Vorig jaar kon je hier niet racen na de crash in Quali. Hoe erg kijk je ernaar uit om weer rond het circuit van Marina Bay te racen?

LS: Ja, ik kijk er echt naar uit. Het is een geweldig circuit. Ik vind het altijd leuk om hier terug te komen. Afgezien van ronde 55, 60 van de race, denk ik dat het daar behoorlijk warm wordt. Maar het is een geweldig circuit. Het is, weet je, zoals alle stratencircuits, een goede uitdaging, dicht bij de muren, erg intens in de cockpit. Dus ja, ik kijk ernaar uit.

VRAGEN UIT DE VLOER

V: (Roldán Rodriguez – DAZN Spanje) Een vraag aan Max. Afgelopen weekend, voor het eerst dit seizoen, zat je teamgenoot voor je in de kwalificatie en daarna in de race tot de crash. Ik zou graag willen weten, terwijl jullie alle telemetrie bekijken, waar hij sneller was of zich beter aanpaste aan de auto, in ieder geval in de kwalificatie.

MV: Ik weet het niet, man. Andere set-up. Dus zodra ik de kwalificatie inging, wist ik dat de auto ***** was. Ja, ik probeerde de auto de hele tijd te optimaliseren en deze keer werkte het niet. Dus ik wist dat ik eraan vast zat. En toen probeerde je hem te optimaliseren. Maar ja, ik bedoel, natuurlijk, mijn run in Q3 die genoeg zou zijn geweest voor P3 in de kwalificatie, deed me pijn. En je start achteraan de kopgroep. De balans was er natuurlijk niet in de race. Dan kom je vast te zitten achter twee auto’s in het midden van de race. Dus je sloopt je banden. Dus, weet je, eigenlijk ging alles gewoon mis vanaf de kwalificatie. Omdat de regels je natuurlijk niet toestaan ​​om iets aan de auto te veranderen. Je zit eraan vast, en dat is wat er gebeurde.

V: (David Croft – Sky Sports F1) Een vraag aan alle drie de coureurs. Lance, je hebt een hechte band met Daniel Ricciardo. Max en Yuki, jullie hebben er twee en waren voormalige teamgenoten. Verdient Daniel Ricciardo het om volgend jaar in de Formule 1 te blijven?

MV: Daniel is een geweldige kerel. Ik denk dat hij zichzelf heeft bewezen als een geweldige Formule 1-coureur. Hij is een vriend van me. En ik denk dat het over het algemeen nooit leuk is om altijd in dit soort posities te zitten. Maar aan de andere kant denk ik ook niet dat hij medelijden met zichzelf hoeft te hebben. Soms lopen dingen misschien niet zoals je wilt in bepaalde fasen van je carrière, maar je hebt nog steeds veel meer bereikt dan iemand ooit in zijn leven zou kunnen dromen. Dus zelfs als dit, laten we zeggen, de laatste race is of wat dan ook, kun je nog steeds terugkijken op iets geweldigs dat niet veel mensen kunnen bereiken en misschien ook iets anders in het leven doen. Ik bedoel, waarom niet? Veel meer… andere raceseries of niet. Misschien gewoon lekker ontspannen op de boerderij. Veel plezier hebben. Ik bedoel, hij is een geweldige kerel. Dus, weet je, voor mij maakt het niet echt uit of je het verdient om hier te zijn. Veel mensen verdienen het om hier te zijn. Sommigen verdienen het niet om hier te zijn. Dat is ook het leven, weet je, in alle soorten sporten. Zo gaat dat.

YT: Ja, ik denk hetzelfde als Max. Ja. Ja, zoals ik al eerder zei, ik heb veel respect voor hem. En ja, ik bedoel, we zien hoe het gaat, maar ik mag hem wel. Uiteraard willen we hem ook allemaal zien racen. Dus ja, het maakt niet uit of hij het verdient of niet. Het punt is, we willen het zien. Maar ja, zoals Max zei, hij heeft ook veel dingen bereikt op hetzelfde moment. Dus laten we eens kijken.

LS: Ja, ik denk dat het meeste wel gezegd is. Waar hij ook heen gaat, of het nu in de sport is of daarbuiten, wat de toekomst ook brengt, ik wens hem gewoon het allerbeste.

V: (Laurent Dupin – Canal+) McLaren is het enige team met beide coureurs met twee overwinningen dit seizoen. Vindt u dat zij de sterkste line-up vormen? En vindt u dat Oscar voor het tweede jaar in de Formule 1 bovengemiddeld presteert?

MV: Ja, zeker. Oscar doet het geweldig, weet je, in je tweede jaar. Je leert nog steeds veel over Formule 1 en in het algemeen. Ja, hij doet het de laatste tijd ook fantastisch. Hij scoort ook echt punten voor het team. En ja, ze zijn op dit moment erg sterk als team. Dus het is nu aan ons om het ze wat moeilijker te maken, over het algemeen, denk ik, maar dat begint bij onszelf. We moeten beter worden en de auto sneller maken en daar werken we aan. Maar ja, zeker van Oscar’s kant, hij heeft het nu geweldig.

V: (Diego Mejia – Fox Sports Mexico) Om op Crofty’s vraag in te gaan, ik bedoel, Daniel was een goede maatstaf voor jullie in jullie Red Bull-dagen als teamgenoten. Ben je verrast dat hij niet echt een impact heeft kunnen maken in de Red Bull-plooi?

MV: Het is, nogmaals, erg moeilijk om commentaar te leveren op deze dingen omdat je niet ook binnen het team kunt kijken, toch? Ik bedoel, oké, van buitenaf verwachten mensen misschien altijd meer of wensen ze meer. Het is gewoon erg moeilijk op het middenveld, zou ik zeggen, om ook een geweldige reeks van vorm te hebben. Ja, ik weet het niet, het is gewoon, ik denk dat iedereen op meer hoopt. Ik denk ook hijzelf, toch? Je wilt altijd beter worden, natuurlijk. Elk jaar wil je een betere coureur worden en soms werkt dat net iets beter dan andere jaren.

V: (Fred Ferret – l’Equipe) Max, heb je een verklaring waarom je nooit hebt gewonnen in Singapore? Is het omdat je het circuit niet leuk vindt of is er een ander circuit?

MV: Ik bedoel, meestal kwamen we gewoon tekort. Ik bedoel, ik heb op het podium gestaan. Helaas was de auto de laatste paar jaar niet de beste. Ja, we hebben gewoon moeite gehad met de hobbels en de kerbs. ’22 zou een goede kans zijn geweest, maar ik had niet genoeg brandstof in de auto tijdens de kwalificatie. Dus dan begin je verder naar achteren. Soms, weet je, werkt het gewoon niet, terwijl in andere races het geluk wat meer aan jouw kant is of de auto natuurlijk in een beter window zit op deze tracks en het komt wat meer naar je toe, terwijl ik denk dat het hier tot nu toe niet zo is geweest. Maar ja, ik heb nog een paar pogingen. Dus we zullen zien of het verandert.

V: (Ben Hunt – Autosport) Max en Yuki, als ik jullie mag vragen, als waarschijnlijk de meest gepassioneerde en uitgesproken coureurs, niet bang om het te zeggen zoals jullie het zien, heeft de FIA ​​aangekondigd dat ze willen stoppen en vloeken willen beperken. Max, ik heb je reactie eerder opgemerkt. Vind je dat we een beetje te gevoelig zijn en dat je zou moeten mogen zeggen wat je denkt, je niet druk hoeft te maken over al dat gepiep en al dat soort dingen, of heeft de FIA ​​een punt over taal?

MV: Ik denk dat je sowieso zult vloeken. Als het niet in deze kamer is, misschien ergens anders. Iedereen vloekt. Sommige mensen wat meer dan anderen. Het hangt er ook een beetje vanaf welke taal je spreekt. Natuurlijk is schelden iets anders. Ik denk dat er tegenwoordig veel dingen worden uitgezonden, terwijl je in andere sporten niet met een microfoon op je hoofd rondloopt. Ik denk dat veel mensen veel slechte dingen zeggen als ze vol adrenaline zitten in andere sporten, het wordt gewoon niet opgepikt. Waar hier, waarschijnlijk ook voor entertainmentdoeleinden, weet je, dingen worden uitgezonden en dat is waar mensen het kunnen oppikken, het op sociale media kunnen bespreken en je krijgt allerlei problemen. Dus ik denk dat het al begint met het niet uitzenden. Ik bedoel, als je het niet uitzendt, zal niemand het weten. Alleen het team, maar daarmee ga je intern om met dit soort dingen. Maar ja, het is waarschijnlijk gewoon een beetje de wereld waarin we leven, binnen de sport, maar ook in het algemeen lijkt het erop dat mensen wat gevoeliger zijn voor dingen. Ja, zo gaat dat. Ik denk dat de wereld een beetje verandert, maar ik denk dat het al begint met het niet uitzenden of mensen niet de mogelijkheid geven om het in het algemeen te horen. Natuurlijk zijn er veel apps waarmee mensen naar de radio kunnen luisteren en zo. Je moet het waarschijnlijk beperken of een beetje vertraging hebben zodat je een paar dingen kunt censureren. Dat zal veel meer helpen dan het verbieden van bestuurders, want ik kon bijvoorbeeld niet eens het f-woord zeggen. Ik bedoel, het is niet eens zo erg, toch? Ik bedoel, de auto deed het niet, de auto is f-ed, ja. En dan, vergeef me voor de taal, maar kom op, wat zijn we? Vijfjarigen, zesjarigen? Zelfs als een vijfjarige of zesjarige kijkt, bedoel ik dat ze uiteindelijk toch zullen vloeken, zelfs als hun ouders dat niet doen of het niet toestaan. Als ze opgroeien, zullen ze met hun vrienden rondlopen en zullen ze vloeken. Dus je weet dat dit niets verandert.

YT: Ja, ik denk zeker gevoelig. Ik bedoel, omdat we waarschijnlijk radiosystemen hebben, dus daarom kunnen de omroepen, weet je, misschien per ongeluk de vloekwoorden op tv laten zien. Maar ik weet zeker dat als je in elke andere sport een microfoon zou plaatsen, weet je, voetbal, als je elke speler zou plaatsen of, weet je, basketbal, wat dan ook, ze allemaal vloeken, denk ik, dus… Ik bedoel, gewoon omdat er radio is en zo, daarom…

MV: Je zit in de verkeerde sport, man. We moeten basketbal spelen.

YT: Misschien wel, ja, dat denk ik wel. In Amerika…

MV: Je mag op mijn schouders…

YT: Dat zou geweldig zijn, hè? Ik bedoel, het is onderdeel van de… Ik zou niet zeggen persoonlijkheid, maar, gewoon de dingen, en… Uiteraard zijn er bepaalde woorden die duidelijk boven de limiet gaan. Dat overkomt mij dit jaar, maar ja, het is net als f-woorden of zoiets. Het is gewoon onderdeel van het deel van de wereld dat je het gevoel uitdrukt. Dus, ik bedoel, ik snap niet waarom er een probleem is. En ja, het is gewoon ik weet zeker dat zelfs die FIA-mensen soms vloeken.

V: (Ian Parkes – New York Times) Nog een vraag voor jezelf, Max. Er is de afgelopen dagen veel te doen geweest over de achtervleugel van de McLaren. Ik weet niet hoeveel je ervan weet, waar je de naar achteren gerichte onboardbeelden hebt gezien. Wat vind je ervan, allereerst? Heb je het je technische team gevraagd? Wat vinden zij ervan? Of vinden ze dat het legaal is? Jouw mening, alsjeblieft.

MV: Ja, ik bedoel, natuurlijk heb ik de beelden gezien. Dat is de mooie kant van sociale media, toch? Iedereen heeft de video klaar. En dan wordt er natuurlijk veel over gediscussieerd. Ik bedoel, het is natuurlijk vrij duidelijk dat het beweegt, het is met snelheid. Het is misschien slim, misschien niet slim, maar uiteindelijk is het natuurlijk aan de FIA ​​om te beslissen of het legaal is of niet? Bakoe is natuurlijk niet de eerste keer dat het werd gebruikt, dus er waren ook andere circuits. Ik denk dat het belangrijk is om met een verduidelijking te komen. Maar dat geldt niet alleen voor de achtervleugel, maar ook voor de voorvleugel. Wat is toegestaan? Hoeveel mag het buigen? Al dat soort dingen, toch? Dus we moeten gewoon afwachten en zien, ja van onze kant.

V: (Rodrigo França – Car Magazine Brazil) Vraag aan Max. Max, de coureurs kijken graag naar de scènes van de race, de top drie coureurs kijken altijd graag naar de start, de crashes, de gevechten en de schermen. Maar kijken jullie coureurs de hele race nadat jullie hem hebben gereden, zoals op maandag of dinsdag? En zo ja, doen jullie dat alleen of met het team? Helpt het jullie om de andere teams, andere coureurs te begrijpen, of maakt het enig verschil?

MV: Het hangt er een beetje vanaf. Meestal kijk ik mijn races terug en zie ik wat er beter had gekund. Soms heb je natuurlijk wat meer tijd om dat te doen of meer diepgang. Maar die van Bakoe zit nog vrij vers in mijn geheugen, dus ik hoefde er niet echt uitgebreid naar terug te kijken. Het was sowieso niet de meest opwindende voor mij. Maar nogmaals, er zijn altijd dingen die beter kunnen en waar je naar kijkt.

V: Kunnen we dit openstellen voor de andere twee. Yuki? Kijk jij de races soms terug, niet elke race?

YT: Soms.

V: Niet elk ras?

YT: Nee.

V: Lance, doe jij dat?

LS: Het is alweer een tijdje geleden dat ik een race heb gekeken. In het begin wel, maar nu hebben we gewoon te veel races, dus ik kijk ze niet meer.

V: (Norman Fischer – Motorsport-total.com) Ollie en Franco maakten een goede indruk in Bakoe. Waren teams de laatste jaren wat terughoudend met betrekking tot rookies? En denk je dat sommige teams sommige mensen te lang hebben vastgehouden? De vraag is aan alle drie, alsjeblieft.

LS: Ik heb er geen uitgesproken mening over.

MV: Ja, dat is altijd lastig. Soms wil je voor ervaring gaan of als een team in het verleden een slechte ervaring heeft gehad… Maar ja, ik ben onder de indruk. Ze doen het goed als ze erin springen. Je ziet dat ze goed voorbereid zijn. En ja, ze doen het gewoon geweldig. Dus het is leuk om dat van rookies te zien. En hopelijk opent dat de deur voor toekomstig talent om de sport in te komen. Natuurlijk denk ik dat je natuurlijk je ervaren coureurs en zo nodig hebt, maar ook kansen voor rookies. En ja, het lijkt erop dat dat nu eindelijk weer een beetje gebeurt. Dus dat is geweldig.

YT: Hetzelfde.

V: (Luke Smith – The Athletic) Max, je had het over de noodzaak om, denk ik, weer helemaal vooraan in het competitieve plaatje te komen. Hoe belangrijk is deze periode die eraan komt? We hebben de kloof met Austin. Er is geen verbod op, denk ik, ontwikkeling op het werk zoals er is in de zomerstop. En Austin is een normaal circuit, denk ik, dat geeft een kans om te zien waar de auto staat. Dus gaat die race echt maken of breken hoe de rest van het seizoen, het kampioenschap eruitziet?

MV: Ik weet niet of het een doorslaggevende factor is, maar vanaf nu willen we natuurlijk stappen vooruit zetten. Wanneer of hoe het zal aankomen, weet ik nog niet. Maar we proberen gewoon de balans weer op orde te krijgen. Ik denk dat Bakoe al een kleine stap vooruit is, dus we moeten die route gewoon voortzetten. En ja, natuurlijk kun je hier dit weekend niet echt veel doen vanuit Bakoe, maar hopelijk kunnen we met de twee, drie weken die we hebben, nog wat verbeteringen doorvoeren. Er zijn nog een paar ronden over waarin we de auto kunnen verbeteren, wat ook zal helpen voor volgend jaar.

V: (Frederik Hackbarth – Motorsport-total.com) De vraag is aan alle coureurs. Op het komende kalenderschema staat nu een lange pauze na Singapore. Dan hebben we twee zeer veeleisende triple headers aan het einde van het seizoen, waaronder races als Vegas en Qatar, die erg zwaar zijn. Dus hoe bevalt dat? Zou je daar verandering in willen?

YT: Ik denk dat het goed met me gaat. Ik denk dat er ook een gat van drie weken is na Singapore. Dus er zijn momenten om even uit te rusten en op te laden voor twee achtereenvolgende, drie weken achter elkaar. Dus ik voel me goed, maar het zal zeker zwaar worden, vooral voor de monteurs, weet je, ingenieurs, voor die mensen zal het veel zwaarder zijn dan voor ons. Dus ja. Ja, het is meer een zorg voor hen, denk ik, dan voor de coureurs.

MV: Ik bedoel, ik heb altijd gezegd dat er natuurlijk behoorlijk wat races op de kalender staan. Maar ik denk dat het voor mij meer is om te reizen met de tijdsverschillen, weet je, tussen Vegas en Qatar. Je vliegt bijna weer naar de andere kant van de wereld, en ik denk dat we dat beter kunnen doen als we triple headers doen, dat ze wat dichter bij elkaar liggen. Voor mij zou dat wat logischer zijn. Dus dat is waarschijnlijk iets waar we naar moeten kijken. Als we zoveel races gaan doen, moeten we er in ieder geval voor zorgen dat ze dichter bij elkaar liggen. Maar nogmaals, het hangt natuurlijk af van de kaartverkoop. Maar ja, ik bedoel, uiteindelijk moet je een beetje een middenweg vinden, toch? Het is een lange vlucht, van Vegas naar Qatar. Maar dan ben je natuurlijk in Qatar, je vliegt naar Abu Dhabi, wat prima is. Voor mij is dat geen probleem. Maar ja, aan het einde van het seizoen, als je een beetje moe wordt, word je ook sneller ziek. En dan helpt het ook niet echt om lang te vliegen.

LS: Ja. Ik ben het ermee eens. Ik denk dat we het waarschijnlijk beter zouden kunnen doen, zoals Max zei, door de races geografisch met elkaar te verbinden, zodat we Azië doen, en dan Amerika, en dan weet je, het Midden-Oosten. Er is nog steeds veel gespring en jetlag en dat soort dingen bij de teams, weet je, waar ik denk dat we het als coureurs vrij gemakkelijk hebben vergeleken met sommige teamleden en stafleden die het moeilijk hebben om rond te komen.

Related Posts

Candace Owens Teams Up with Tucker Carlson: Shocking Duo Set to Shake Up ABC Late Night!

Candace Owens Teams Up with Tucker Carlson: Shocking Duo Set to Shake Up ABC Late Night! In a surprising move that has left the media world buzzing,…

Taylor Swift Warns ABC: Threatens to Shut Down Program Over “Ridiculous” Political Rumors.

Pop superstar Taylor Swift has issued a stern warning to ABC, threatening to pull the plug on one of their programs over what she has called “ridiculous”…

Lip Readers On Social Media Have Uncovered Aaron Rodgers’ Message To Jets HC Robert Saleh During Intense Moment On The Sideline (VIDEO)

Aaron Rodgers and Robert Saleh (Photo via Amazon Prime) The New York Jets are one of the most controversial teams in the NFL, and most of that…

Dan Hill devient double champion d’Australie grâce à une victoire aux points sur Lewis Chadwick

Daп ‘The Eпgiпe’ Hill a été couronné champion d’Australie des poids moyens juniors avec une victoire décisive contre Lewis ‘Kid Lightпiпg’ Chadwick à l’hôtel Eatoп Hills à…

Racial Bias? WNBA Under Fire for Televising Caitlin Clark’s Debut but Not Angel Reese’s.

The Women’s National Basketball Association (WNBA) has recently come under scrutiny for what many fans and critics are calling a display of racial bias. The controversy erupted…

Pourquoi Max Verstappen peut maudire tout ce qu’il veut, la seule chose qu’Adrian Newey ne peut pas apporter à Red Bull et la vraie raison pour laquelle Ferrari a perdu la bataille pour le légendaire designer, écrit JONATHAN McEVOY

Si vous pensez que le langage de Max Verstappen dans le cockpit est mature, vous devriez écouter certaines des choses que je dis dans mes échanges difficiles…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!